Het zal jullie niet zijn ontgaan, de stakingen van het streekvervoer. Op 28 februari is er weer een nieuwe stakingsperiode van 6 weken begonnen waarbij op 15 dagen zal worden gestaakt. Maar hoe moet je als werkgever omgaan met een staking?
Staken is een recht, dit betekent dat je als werkgever zijnde de staking niet mag verbieden. Een werkgever wordt doorgaans vooraf ingelicht door middel van een oproep van de vakbond, ook wel een georganiseerde staking genoemd. Indien dit niet het geval is en de staking wordt georganiseerd door de werknemers zelf, is er sprake van een wilde staking.
Een staking kan onrechtmatig zijn wanneer de belangen van de werkgever te ernstig worden geschaad of het zijn doel voorbijgaat. Dit is te toetsen in een kort geding. Hierbij is het belangrijk dat je belangen als werkgever té ernstig worden geschaad. Een staking is namelijk een laatste dwangmiddel, waarbij de belangen van jou als werkgever geschonden zullen worden.
Wanneer het gaat om een rechtmatige staking, mag je als werkgever geen sancties opleggen tegen de stakende werknemers. Daarnaast mag er niet om hulp worden gevraagd aan uitzendkrachten om de stakende werknemers te vervangen. Wel mag er aan werkwilligen gevraagd worden of zij willen komen werken, maar dit mag niet gedwongen worden. De werkwilligen die aan het werk zijn tijdens de staking hebben natuurlijkerwijs recht op loon. Dit geldt niet voor de stakende werknemers en werkwilligen die niet kunnen werken vanwege de staking; de loondoorbetalingsplicht is dan niet van toepassing.